Medical Park Sağlık Grubu

SARI NOKTA HASTALIĞI

Sarı nokta hastalığı ya da bir diğer adlandırma ile Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu, gözün ana görme noktası olan makulanın (sarı nokta)  bir hastalığıdır. Makula bölgesinde yer alan görme hücreleri, aydınlık ortamda keskin ve renkli görmeyi organize etmektedir. Fakat zaman içerisinde görme düzeyinde azalma, belirsiz görme, orta noktayı görememe ve görmede kırılma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Cinsiyet fark etmeksizin yaşanabilen sarı nokta hastalığı genellikle 50-55 yaşlarından sonra kendini göstermeye başlamaktadır.

Sarı Nokta Hastalığı Tipleri

Daha çok yaşa bağlı olarak ortaya çıktığı bilinen hastalığın risk faktörleri arasında; sigara kullanımı, açık saç rengi, genetik yatkınlık, göz rengi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları da yer almaktadır. Yine sarı nokta hastalığının Yaş ve kuru olmak üzere iki tipi bulunmaktadır.

  • Kuru Tip: Druzen adı verilen sarımsı yağ birikintilerinin oluşması ile karakterize olan hastalık; yavaş bir seyir izler, görme kaybına neden olur ve görme alanında siyah bir alan olarak karşımıza çıkabilmektedir.
  • Yaş Tip: Sarı nokta hastalığının %10-15’ini, yaş tip oluşturmaktadır. Makula adı verilen bölgede yenir damar oluşumu ile karakterize olan bu hastalık, ciddi görme kaybına neden olabilir. Bunun nedeni ise oluşan damarlarda kanama ve yara dokusu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sarı Nokta Hastalığının Tedavisi

Eğer makula bölgesi fonksiyonunu yitirirse, merkezi görme etkilenir. Bu da uzaktaki ve yakındaki cisimlerin eğri olarak görülmesine neden olabilir. Yine görme alanı merkezinde siyah bir odak meydana gelir ve karanlıkta görme yetisi bozulur. Ayrıca kişinin yaşam kalitesi ciddi oranda düşer. Bu nedenle sarı nokta hastalığının tedavisinde erken tanı ve teşhis büyük önem taşımaktadır.

Kuru tip sarı nokta hastalığı tedavisi için henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak yaş tipe dönmesinin önüne geçmek için hasta tarafından her gün amsler testi yapılmalı ve hastalığın ilerleme süreci takip edilmelidir. Yaş tipte ise ilaç tedavisine başvurulmaktadır. İğne ya da fotodinamik tedavileri ile hastaların şikâyetlerinin azaltılması amaçlanır. FDA tarafından da onaylı iğne tedavisi, 4-6 hafta arasında uygulanmakta ve hastanın şikâyetleri önemli ölçüde azaltılmaktadır.



American Academy of Ophthalmology American Society of Retina Specialists Turkish Academy of Ophthalmology