Medical Park Sağlık Grubu

RETİNA YIRTILMASI

Retina, görme eylemini gerçekleştirmek için beyne mesaj gönderen sinir hücrelerinden meydana gelmektedir. Retina ile ilgili pek çok rahatsızlık mevcuttur. Bunlarda birisi de retina yırtılmasıdır. Retina yırtılması erken fark edilir ve yırtık onarılırsa daha kötü sonuçların ortaya çıkması önlenebilir. Bu nedenle uçuşan karanlık karanlık noktalar ve şimşek çakması gibi belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır.

Retina yırtılmasına yol açan pek çok durum bulunmaktadır. Bu doğrultuda yaşlanma ya da dejeneratif hastalıklar sonucunda vitreus dokusunda bozulma meydana gelebilir. Yine mevcut jel kıvamı değişir ve vitreusun retinaya yapışık olduğu yerlerden ayrılır. Bu durum vitreus dekolmanı olarak bilinir. Vitreus dekolmanı, retinası sağlam olan kişilerde problemsiz şekilde sonuçlanabilir. Fakat bazı durumlarda ise retina yırtığına neden olabilir. Ayrıca myoplar, travmaya maruz kalanlar ve sistematik hastalığı olanlar normal nüfusa göre risk altındadır.

Retina Yırtılması Teşhisi

Kişiler retina yırtılması şüphesi ile göz hekimine başvurduklarında öncelikli olarak göz bebeklerini genişleten bir damla uygulanır. Bu muayene sırasında eğer retinada bir yırtık ya da delik söz konusu ise hemen tespit edilir. Yine hekim retinaya sıvı akıp akmadığını tespit etmek için göz ultrasonu da uygulayabilir. Bu sayede retinadaki mevcut yırtığın durumuna göre uygun tedavi yöntemine karar verilir.

Retina Yırtılması Tedavisi

Retina yırtılması ve bunu takip eden retina dekolmanı ciddi bir rahatsızlıktır. Kendiliğinden iyileşmeyen bu rahatsızlık, tedavi edilmediği durumlarda körlüğe dahi neden olabilir. Erken teşhis edildiyse iki yöntem ile tedavi edilebilir. Bu yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Lazer Cerrahisi: Retina yırtılması tedavisi için uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi lazer cerrahisidir. Bu yöntem retina yırtığının etrafında küçük yanıklar oluşturmak amacıyla kullanılır. Yine bu yanıklar yara izleriyle retina birleştirilir.
  • Donma Tedavisi (Kriyopeksi): Bu yöntemde retina yırtığının çevresinde aşırı soğuk özel bir dondurma probu kullanılır ve yara oluşturur. Oluşturulan yara yardımı ile yırtık yapıştırılır.

Retina yırtılmasının tedavisi için uygulanan her iki yöntemde de hasta acı hissetmez. Ayrıca tedavi ayakta, hekimin muayenesinde uygulanabilir. Hastanın durumuna göre birkaç gün sonra kontrole gitmesi gerekebilir.



American Academy of Ophthalmology American Society of Retina Specialists Turkish Academy of Ophthalmology