DİYABETİK RETİNOPATİ
Diyabet, insülin salınımı ve insülin etkisinin yetersizliği sonucunda kan şekerinin artması ile ortaya çıkan metabolik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa bağlı ortaya çıkan körlüğün en önemli nedeni ise diyabetik retinopatidir. Gözleri önemli ölçüde etkileyen bu diyabet komplikasyonu, gözün arkasında yer alan ışığa duyarlı dokunun kan damarlarının zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca diyabetik retinopati retina yüzeyindeki yeni kan damarlarının oluşmasına da neden olabilir. Bu yeni damarlar ise kolaylıkla kanayabilir. Hastalığın tanısı konulamaz ve tedavi edilmezse körlüğe dahi neden olabilmektedir.
Bunların yanı sıra diyabetik retinopatinin görmeyi tehdit edebileceği safhaya ulaşması genellikle birkaç yıl kadar sürer. Yine hastalığın görülme ihtimali Tip I diyabet hastalarında daha fazladır.
Diyabetik Retinopati Belirtileri
Diyabetik retinopatinin erken bulguları küçük damar balonlaşması ve retina kanamalarıdır. Kanamalar nedeniyle oluşan sıvı sızıntısı, görme merkezinde sıvı toplanmasına ve görme kaybına sebep olur. Yine diyabetik göz taraması ile gözün fotoğrafları çekilerek erken belirtileri alınabilir. Bu anlamda eğer aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
- Ani görme kaybı
- Giderek kötüleşen görme
- Görüş alanında yüzen şekiller
- Göz ağrısı ya da kızarıklık
- Bulanık ya da düzensiz görme
Yukarıda bahsedilen belirtiler mutlaka diyabetik retinopati olduğu anlamına gelmez. Fakat önlem almak adına bir doktora başvurmak ve kontrol etmek oldukça önemlidir.
Diyabetik Retinopati Tedavisi
Diyabetik retinopatinin ilerlemesinin önlenmesi için şeker hastalarının kan şekeri, kolesterol düzeyleri ve kan basıncı kontrol altına alınmalıdır. Bu hastalık gerektiğinde argon lazer ile tedavi edilmektedir. Argon lazer yöntemi, scatter lazer tedavisi olarak da adlandırılır. Tedavideki asıl amaç, anormal kan damarlarının kapatılmasına yardımcı olmaktır. Birkaç seans süren tedavi sonrası çevre görüşünde azalma olabilir. Ancak lazer tedavisi ile mevcut görme düzeyi korunabilir. Bunların yanı sıra lazer tedavisi gece görme düzeyinde az da olsa azalmaya ve renkleri soluk görmeye de neden olabilir.
Lazer tedavisi, anormal kan damarlarının kanamaya başlamasından önce uygulanması durumunda çok daha etkili olmaktadır. Bu nedenle de diyabet hastalarının detaylı göz dibi muayenesi yapılmalıdır. İleri düzeydeki hastalara ise “vitrektomi” adı verilen cerrahi yöntemin uygulanması gerekebilir.