AKILLI LENS AMELİYATI
Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmeler ile birlikte göz rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan pek çok yöntem ortaya çıkmıştır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de akıllı lens ameliyatıdır. Göz içi merceği ameliyatı olarak da bilinen yöntemin uygulanabilmesi için öncelikli olarak hastanın detaylı olarak göz muayenesi gerçekleştirilmelidir. Göz bozukluklarının tedavi edilmesi için kullanılan akıllı lens ameliyatı görme sıkıntısı yaşayan hastaların şikâyetlerinin giderilmesinde oldukça etkilidir.
Akıllı lensler, her ne kadar görme sorunu olan hastalar için çözüm olsa da, hiçbir yapay materyal gerçek olanın yerini tutamaz. Buradaki amaç ise, gözde doğuştan var olan ve işlevini yitiren merceğin yerine yapay bir mercek uygulanarak görme kalitesini olabildiğince artırmaktır.
Akıllı Lens Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Katarakt hastalığı ya da çok yüksek hipermetrop numaraları olan kişilere akıllı lens ameliyatı uygulanabilir. Fakat yalnızca yakın görme sorunu olan hastalara uygulanması doğru bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra; sarı nokta, diyabet, ileri miyop, ileri astigmat, şaşılık ve korneal problemleri olan hastalar için de akıllı lens uygulamaları tercih edilmemektedir.
Kataraktı olan kişilerin mesleki konumu, sosyal aktivitesi, entelektüel düzeyi, okuma alışkanlıkları hasta seçiminde önem taşıyan durumlardır. Uygun hasta seçimi, uygun teknik, hekim tecrübesi ve doğru lens seçimi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Akıllı Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Akıllı lens ameliyatı yaklaşık olarak 10 dakika süren bir işlemle gerçekleştirilir. Operasyon öncesinde hastanın gözü özel ilaç ve sıvılar ile yıkanarak dezenfekte edilir. Ardından göz damlası uygulanarak uyuşturulur. Operasyon sırasında genel anestezi yapılmaz ve sonrasında hastanın hastanede yatması gerekmez. Yine uygulama sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Ameliyatta gözün içerisindeki deformasyona uğramış olan lens çıkarılır ve yerine akıllı lens yerleştirilir.
Akıllı lens operasyonu sonrasında göz bandajlanır ve hasta taburcu edilir. Bandaj, ertesi gün gerçekleştirilen kontrolde çıkartılmaktadır. Hata aynı gün görmeye başlar ve günlük yaşantısına çok daha konforlu bir şekilde devam eder. Akıllı lens takılan hastalarda göz numarası bir daha ilerlemez. Ayrıca katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarak oluşumu söz konusu değildir.